Abilitățile sociale sunt importante pentru dezvoltarea copiilor. Abilitățile sociale solide pot contribui la relațiile personale și la o carieră profesională. Există multe modalități prin care puteți ajuta copiii să își îmbunătățească abilitățile sociale.

Primul și cel mai important loc unde învățăm abilitățile sociale, desigur, este acasă și ceea ce facem ca părinți este mai important decât ceea ce spunem. În cartea “Tot ceea ce am nevoie să învăț în grădiniță”  a lui Robert Fulghum, acesta spune: „Nu vă faceți griji că nu vă ascultă niciodată copiii, faceți-vă griji că ei vă urmăresc mereu”.

Modelarea aptitudinilor sociale pozitive include a-i arăta copilului ca noi ca adulți avem încredere în noi înșine atunci când ne raportăm la ceilalți, fiind prietenoși față de străini, oferindu-ne să-i ajutăm pe alții și, de asemenea, tratând copiii cu respect.

A-ți face prieteni poate fi o provocare pentru unii copii și adulți uneori. Există posibilitatea ca ei să nu aibă încredere sau să aibă dificultăți în dezvoltarea competențelor sociale necesare. Dar există modalități prin care puteți să vă învățați copilul să-și depășească temerile și să își facă prieteni.

Prieteniile și interacțiunea socială sunt extrem de importante pentru respectul de sine. Dar nu este o chestiune la îndemână pentru toată lumea. Pentru a-și face prieteni este nevoie de practică, vă puteți ajuta copilul prin repetarea situațiilor sociale prin jocuri de rol, imaginându-vă anumite situații și găsind soluții împreună.

12 pași esențiali în a dezvolta inteligența socială copilului tău 7

Când îi învățați abilitățile sociale de a-și face prieteni, încercați să o faceți în pași mici și simpli. Încurajăți-l la fiecare progres pe care îl face copilul.

Explicați elementele de bază ale bunăstării și bunătății. De acolo, găsiți activități, cum ar fi activități de grup și sport, care ajută la dezvoltarea aptitudinilor sociale. Dacă este necesar, solicitați sprijin extern din partea profesioniștilor dacă simțiți că copilul dvs. nu dezvoltă abilități sociale adecvate.

De asemenea, despre modul in care dezvolți aceastăm calitate atât de importantă vei regăsi informații prețioase in cartea scrisă de colegul nostru Florin Alexandru – Copilul tău este un geniu! pe care o găsești mai jos dacă dai click pe poza de mai jos:

12 pași esențiali în a dezvolta inteligența socială copilului tău 8

Iar acum să vedem care sunt cele 13 modalități de a dezvolta inteligența socială:

1. Încurajează contactul vizual

Când vorbesc cu cineva, încurajează-ți copiii să privească în ochii lor și să vorbească eficient și cu încredere în ei înșiși. Copiii tăi pot avea nevoie de practică în fiecare zi pentru a stăpâni această artă. Încearcă jocuri cum ar fi „concursul de vizionare”, spune-le copiilor tăi  să vorbească cu jucăriile lor sau să îți povestească povești pivindu-te în ochi.

2. Învățați-i emoțiile

Permite-le copiilor tăi să imite o varietate de emoții – bucurie, furie, dezamăgire, entuziasm, răutate, ciudățenie, nervozitate, oboseală, teroare, pericol etc.

Jucați împreună jocul „identifică emoția” făcând fețe sau jucați-vă jocul EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale realizat de colegul nostru, Florin Alexandru. Acest lucru îi ajută să diferențieze emoțiile și să se exprime mai bine.

12 pași esențiali în a dezvolta inteligența socială copilului tău 9

Și să nu devină confuzi atunci când se amestecă cu alți copii sau oameni. Pentru a îi învăța emoțiile, este important să comunici copiilor tăi ceea ce te face fericit și trist, așa că atunci când greșesc, arată o față supărată și explica-le că acea față o au oamenii supărați.

3. Învață-i empatia

Empatia este o altă bază importantă a aptitudinilor sociale. Perspectiva copilului mic este limitată. Fă un efort pentru a ajuta copilul să înțeleagă empatia.

Încurajează-i pe copii să-și folosească imaginația. Dă-le idei despre cum să se imagineze pe ei înșiși într-o varietate de scenarii diferite. Căută oportunități de învățare pe tot parcursul zilei. De exemplu, dacă copilul tău vă spune că a văzut pe cineva care a fost ridiculizat la școală, încurajează-l să-și imagineze cum s-ar simți el într-un scenariu similar.

Când vă uitați la televizor sau la filme, întrebați-i pe copii ce gândesc referitor la acel personaj, ce cred ei că simte și de ce. Încurajați-i să se închipuie într-un scenariu similar și să se gândească la modul în care s-ar simți.

4. Ajutăți copiii să înțeleagă cum să aibă o conversație

Abilitățile de conversație de bază sunt vitale pentru dezvoltarea socială. Copiii mici sunt adesea nesiguri de modul în care pot conversa, și pot fi predispuși să întrerupă conversațiile sau să ignore ceea ce se spune.

Verbal sau non-verbal, copiii dvs. ar trebui să învețe să se exprime, să interacționeze și să răspundă stimulului social. Ajutăți copiii să învețe salutul și răspunsurile adecvate. Copiii pot avea nevoie de ajutor sau de îndrumare pentru a interacționa cu ceilalți în mod corespunzător, pentru a depăși timiditatea, pentru a gestiona un răspuns și pentru a-și exprima sentimentele adevărate.

Permiteți-le copiilor dvs. să fie liberi atunci când vorbeasc, să pună întrebări și să-și comunice nevoile, dorințele, credințele și ideile lor. În calitate de părinți și bunici, discutați cu ei în fiecare zi și folosiți generos cuvinte precum „vă rog”, „hai să”, „mulțumesc”, etc.

5. Învață-i bunele maniere

Copiii nu cunosc adesea bunele manierele de bază, deci acestea sunt importante de știut încă de mici. Explicați-le copiilor că este foarte important să spună vă rog, vă mulțumesc, scuzați-mă și alte forme de curtoazie comună.

Faceți o regulă în casa dvs. despre amintirea plăcerilor și a mulțumirilor. Acest lucru va arăta copiilor cum să transmită maniere pozitive.

6. Vorbește despre exprimarea dorințelor și nevoilor

Copiii pot spune adesea accidental lucruri insultatoare atunci când încearcă să-și exprime dorințele și nevoile. De exemplu, fiica ta îi poate spune fratelui ei mai mare că este răutăcios dacă nu o lasă să câștige în timpul unui joc. Ceea ce încearcă să comunice este că nu-i place să se simtă neștiutoare. Învățați-i pe copii să le spună în mod corespunzător celorlalți ce doresc și ce au nevoie.

7. Oferă-le mediul potrivit pentru a învăța aceste abilități

Un copil singur poate avea dificultăți în interacțiunea cu ceilalți.

Oferiți-le copiilor dvs. o companie bună, expunerea și șansele de a interacționa cu diferite tipuri de persoane.

Copiii cu deficiențe sociale au adesea dificultăți în a citi expresiile faciale și de a interacționa din punct de vedere social. Așadar faceți împreună  cu ei activități care îi fac mai confortabili cu aceste situații.

Înscrieți-i la un sport, la un instrument musical care îi place și unde are acces la un grup, locuri de joacă, activități sportive, etc., le va da șansa de a socializa. Atunci când copiii se amestecă cu alți copii sau bătrâni, ei dezvoltă o gamă de abilități interpersonale care devin fundamentul personalității lor.

8. Citește-le copiilor

A fost demonstrat că cititul ajută la stimularea sentimentelor de empatie la copii si adulti. Povestirile clasice ale copiilor, cum ar fi Micul Prinț pot ajuta copiii să-și dezvolte empatia. Acest lucru îi poate ajuta pe copii să învețe mai bine aptitudinile sociale pe tot parcursul vieții.

9. Fii un exemplu bun

O modalitate excelentă de a vă ajuta copilul să înțeleagă abilitățile sociale este să fiții voi înșivă un model bun de urmat pentru ei. Fiți respectuoși față de ceilalți în timpul vieții de zi cu zi. Dacă faci cumpărăturile, intră într-o conversație politicoasă cu casierul. Când vă luați copilul de la școală, fiți amabili cu alți părinți, profesori sau reprezentanți școlari. Copiii vă observă și vor prelua obiceiurile dvs.

10. Sprijină prietenia copilului tău cu alți copii

Prieteniile sunt importante pentru dezvoltarea socială a copilului. Pentru a vă ajuta copilul să dezvolte abilități sociale, susțineți-i prieteniile. Ajutați-i să înflorească și să se dezvolte.

Invitați alți copii acasă pentru o zi

Duceți copiii la evenimente în care el sau ea își va vedea prietenii. Evenimentele școlare, petrecerile de aniversare și excursii în locuri precum parcul pot fi o modalitate excelentă de a vă asigura că copilul dvs. își vede în mod regulat prietenii.

Ajutați-i pe copii să găsească soluții atunci când se ceartă cu prietnii. Explicați-i că este normal ca prietenii să secerte sau să se înfurie unul pe altul. Încurajați copilul să-și ceară scuze dacă a rănit sentimentele unui prieten.

11. Observă dezvoltarea socială corespunzătoare a copilului tău

Dacă copilul dvs. nu se dezvoltă din punct de vedere social, acesta poate fi un semn că ceva este diferit. O varietate de afecțiuni, cum ar fi dizabilitățile genetice sau autismul, pot determina copilul să se dezvolte într-un ritm mai lent sau mai puțin uniform. Solicitați asistență unui pediatru sau unui psihiatru pentru copii dacă copilul dvs. pare să aibă dificultăți în următoarele situații:

Între 19 și 24 de luni, copilul dvs. poate să nu interacționeze cu ceilalți. Copilul dumneavoastră poate să nu zâmbească când se uită la dvs sau nu reacționează. De asemenea, un copil nu se joacă și nu recunoaște imagini cu obiecte familiare. Aceste simptome pot indica faptul că copilul dvs. poate fi autistic.

Copiii cu autism au o dezvoltare socială mai întârziată, Un copil poate să nu se implice în conversații scurte, să urmeze instrucțiuni simple, să asculte povești, să își facă prieteni, să inițieze conversații sau să își exprime stările fizice. Aceasta înseamnă că copilul dvs. nu poate spune lucruri precum „Mi-e foame” sau „Sunt rănit”.

12. Evită fenomenul de bullying in viața copilului tău

Discuță regulat cu profesorii copilului tău. Asigură-te că întrebi profesorul despre dezvoltarea socială a copilului tău.

De asemenea, asigură-te că copilul tău nu este agresat sau hărțuit la școală. Hărțuirea îi poate afecta dezvoltarea social copilului. Având o relație strânsă cu profesorul copilului tău acesta te poate ține la curent cu evoluția lui.

Eh, sper că ți-a fost de ajutor acest articol și noi cei din echipa Tikaboo îți dorim mult succes.

PS Noi știm că ești un super părinte.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse