Pandemia a schimbat total modul de învățare a copiilor, scoala online devenind ceva obișuit în viața lor. Cum poți tu ca părinte să-l ajuți să trecă mai ușor peste această perioadă? Din păcate, nu există o formula magică, însă ce poți face e să comunici cât mai deshis atât cu copilul, cât și cu învățătorii.

Recomandăm crearea și menținera unei rutine zilnice care sa-l ajute pe copil să reintre cumva în normalitatea de dinainte. Dacă țineți pasul cu obiceiurile zilnice, atât tu, cât și copilul veți începe ziua mult mai bine. Ce puteți face?

  • Începeți ziua cu o igienă bună: asigură-te că cel mic se spală, se îmbracă și se spală pe dinți înainte de începerea cursurilor
  • Încercați variante simple de mic dejun sănătoas care pot fi preparate în prealabil; aici îți poate da și copilul o mână de ajutor
  • Încearcă să-i spui cuvinte pozitive de apreciere față de efortul lui; vorbele tale îi vor încuraja.

Site-ul Healthline a făzut o listă sfaturi pentru părinții ai căror copii participă la cursuri în sistem de scoala online:

  1. Încarcă echipamentele digitale (laptopuri, tablete etc.) cu o noapte înainte. Asigură-te că încărcătoarele și cablurile sunt depozitate într-o anumită zonă a casei, la sfârșitul zilei școlare, pentru a fi găsite mai ușor.
  2. Creează un program clar pe care copilul îl poate urma (pentru copiii mai mici poți folosi imagini pentru a ilustra rutina zilnică). Afișează programul zilnic într-un loc cu în care poate fi văzut cu ușurință.
  3. Încearcă să limitezi distragerea atenției. Recomandarea ar fi să ții televizorului oprit, să scoți jucăriile din zona de învățare și să limitezi muzica de fundal.
  4. Crează un spațiu de lucru pentru copil special pentru scoala online. Poate fi o zonă unde există un birou, o masa, sau orice zonă cu suficient spațiu de lucru.
  5. Pregătește un carnețel special sau un folder pe telefonul mobil, unde să stochezi parolele pentru diferite instrumente online.
  6. Urmați eticheta Zoom. Unele școli solicită elevilor să fie vizibili fizic la orele online și majoritatea preferă să nu folosiți filtre de fundal. Asigură-te că copilul  știe cum să mențină microfonul dezactivat, cu excepția cazului în care profesorul se angajează cu ei în conversație și le solicită ca microfonul să fie deschis.
  7. Ajută copiii să rămână organizați păstrând materialele folosite pentru scoala online într-o zonă desemnată special în acest sens. Dacă zona de lucru este un spațiu comun (cum ar fi masa din sufragerie), utilizați o cutie sau chiar un coș de rufe pentru a păstra instrumentele școlare, în cazul în care trebuie să le împacheteze și să le mute în fiecare zi.
  8. De-a lungul acestei experiențe, stabilește un parteneriat cu profesorii copilului. Spune-le-le ce funcționează bine și ce nu. Dacă copilul are nevoie de resurse suplimentare, solicită-le.
  9. Pentru a ajuta un copil să se concentreze, asigură-te că un adult îl poate supraveghea. La vârste mici, când copiii știu că nu sunt urmăriți, sunt mai predispuși să își piardă din concentrare.
  10. Verifică periodic copilul pentru a vedea cum se adaptează emoțional la experiența virtuală de învățare. Ascultă cu empatie motivele de bucurie, dar și pe cele de nemulțumire, pe care copilul le poate exprima.

Copiii imită ce văd la părinți, așa că este important să nu le transmitem fricile și neliniștile noastre în această perioadă. Fiți conștienți că aceasta este o perioadă de învățare pentru toată lumea, iar o dată cu scoala online, sistemul educational a fost dat puțin peste cap. Este important ca părinții și învățătorii/profesorii să colaboreze cât mai mult pentru a le oferi copiilor aceleași oportunități de învățare ca și în clasă.

Și chiar dacă modul de învățare s-a schimbat, puteți să-l întrebați în continuare despre ziua sa la scoala online. Fă-ți timp pentru un rezumat al zilei împreună cu copilul tău. Găseși AICI întrebări care pot transforma o conversatie banală într-una care îți va îmbunătăti comunicarea cu propriul copil.

Voi ce schimbări ați facut în acesată perioadă? Cum a fost trecerea la scoala online?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes