“Fericirea este armonia dintre ceea ce gândesti, ceea ce spui și ceea ce faci!”

Mahatma Gandhi

Puterea emoțiilor noastre poate fi copleșitoare. Știm cu toții cât de puternică poate să fie dorința de a lovi pe cineva.

Deseori reacționăm, impulsionați fiind de emoțiile noastre. Facem lucruri pe care le regretăm mai târziu, strigăm la copilul nostru, ne certăm cu partenerul nostru sau avem un „tantrum” la birou.

Dar nu emoțiile sunt periculoase. Ceea ce este periculos este să reacționăm pe baza lor. Credem că „rezolvăm” lucrurile, dar acțiunea pe care o întreprindem este concepută doar pentru a ușura emoțiile noastre supărătoare.

În ciuda nevoii noastre urgente de a lua măsuri, acțiunea pe care o întreprindem atunci când suntem supărați face ca totul să iasă și mai rău.

Atunci când nu putem să ne mai tolerăm emoțiile, le lăsăm să iasă afară, de multe ori cu agresivitate. Apoi, ne justificăm acțiunile, învinuindu-i ceilalți pentru că ne „fac” să ne simțim în acest fel.

Ar trebui oare să ne reprimăm emoțiile? Nu. Reprimarea emoțiilor ne face să acționăm și mai mult pe baza lor.

Emoțiile sunt o reacție la modul în care percepem experiența noastră, fie ne simțim nerespectați de copilul nostru, trădat de partenerul nostru, sau simțim că șeful nostru profită de pe urma noastră.

Cealaltă persoană nu „provoacă” sentimentele desigur; ele sunt ale noastre și sunt declanșate de propriile noastre interpretări. Dar emoțiile sunt ceva real în corpul nostru, sunt niște hormoni cu mesaju de luptă sau fugi.

Atunci când ne reprimăm emoțiile nu facem decât să purtăm cu noi un fel de bombă cu ceas care stă să explodeze de pe o secundă pe alta.

Emoțiile noastre de multe ori izbucnesc, iar noi suntem în afara controlului lor.

Din fericire, există o soluție, și este cheia pentru o gestionare emoțională sănătoasă

Permiteți să simți toate emoțiile și acceptă-le, dar nu acționa din acea emoție, nu acționa atunci când ești supărat, nervos, frustrate, etc.

Dezvoltarea inteligeței emoționale te va ajuta să devii conștient de stările emoționale pe care le experimentezi și să le modelezi spre binele tău.

Iată 10 sfaturi pentru a-ți gestiona emoțiile de părinte:

1. Acceptă toate emoțiile atât ale tale cât și cele ale copilului tău

Observă-le. Acceptă-le. Recunoaște-le ca fiind doar o parte a ființei umane.

Te poate ajuta în acest sens Jocul EQ Game – Alfabetul Intelgenței Emoționale. Acesta a fost conceput special pentru a te ajuta pe tine și copilul tău să identificați și recunoașteți toate tipurile de emoții.

10 sfaturi pentru a gestiona emoțiile puternice când ești părinte 1

2. Stabilește limite

Doar pentru că îi este permis copilului tău să fie gelos pe fratele/sora sa, nu înseamnă că o poate lovi. Doar pentru că îi este permis să fie furios pe fratele/sora sa nu înseamnă că poate să strige la el/ea.

3. Observă că sentimentele vin și pleacă

Faptul că azi simți o emoție care nu-ți place nu înseamnă că o vei simți și mâine. Nu te atașa de emoție, acea emoție nu te definește. Nu ești „nervos” sau „trist” – te simți „nervos” sau „trist”. Esti mult mai puternic decat emotiile tale, indiferent cât de puternice sunt ele în acel moment. Observă-le și lasă-le să plece.

4. Nu lua emoțiile ca pe ceva personal

Doar pentru că al tău copil își exprimă furia cu tine nu înseamnă că furia lui are legătură cu tine. Doar pentru că ești supărat pe partenerul tău, nu înseamnă că partenerul tău e greșit. Nimeni nu este de vină pentru ceva.

5. Observă cum te opui emoțiilor vulnerabile

Atunci când suntem triști, răniți sau dezamăgiți, adesea ne este greu să tolerăm aceste sentimente … așa că ne înfuriem.

Strigăm la copilul nostrum sau îl învinovățim pe partenerul nostru sau spunem ceva despre colegul nostrum de servici. Furia este o apărare, răspunsul organismului la „luptă sau fugi”. Acceptă frica sau tristețea, iar ea va dispărea.

6. În loc să acționezi pe baza emoțiilor tale folosește-le ca informații

Atunci când ești supărat, singura ta soluție pentru situația respective este să-ți forțezi copilul să facă ceea ce vrei. Dar când ești calm, poți vedea că soluția cea mai eficientă ar putea fi să începi mai devreme în rutina de culcare sau te odihnești tu mai mult.

7. Observă că în timp ce emoțiile sunt reale, concluziile pe care le tragem în urma lor nu sunt neapărat adevărate:

  • Partenerul meu nu mă iubește.
  • Șeful meu nu îmi va răsplăti niciodată munca mea grea.
  • Copilul meu va fi mereu agitat și nerecunoscător.

8. Fă exerciții de respirație

Fii atent la ritmul pe care îl are respiratia ta atunci când ești fericit/fericită! Memorează exact cum anume respiri atunci.

Poate respiri cu partea de sus, sau cu partea toracică sau cu partea abdominală a plămânilor! Oricum ar fi tu memorează exact cum este respirația ta când esti într-o stare pozitivă, pentru că va fi nevoie să o reproduci cât mai fidel ca să comanzi creierului o stare de fericire când el ar vrea să te tină într-o stare de tristete.

9. Fii atent la poziția corpului tău

Atunci când esti plin de energie ai cu totul o altă pozitie a corpului decât când esti coplesit de tristețe.

Fii atent la tine când esti într-o stare de fericire. O să vezi că ai anumiti muschi încordati si anumiti muschi relaxati.

Studiază-te cu atentie. Invată să te observi. Încearcă să devi propriul tău cercetător, să îti iei în mâinile tale destinul emotional.

Nu o să fie nimeni lângă tine să îti noteze modul în care stai pe scaun sau în picioare, nici modul în care îti tii mâinile sau umerii când esti fericit/fericitâ.

Poate tii picioarele întinse sau poate le tii încrucisate… toate detaliile contează. Încearcă să le memorezi ca să le poti reproduce.

10. Fii atent la gândurile tale

  • Fii atent/atentă la ce anume gândesti si în ce mod… gândesti în imagini?
  • Vizualizezi ceva în minte?
  • Gândesti sonor?
  • Auzi sunete?
  • Iti spui în minte cuvinte care te-au făcut fericit pe moment?
  • Ce intensitate au acele cuvinte?
  • Ce sunete auzi?
  • Imaginile pe care le ai în minte le vezi clar?
  • Ti le poti aminti oricând?

Toate aceste amanunte sunt importante pentru ca ele fac parte din comenzile pe care mintea ta le va percepe venind dinspre corp.

Atunci când o să fi trist o să vezi că toate aceste elemente sunt diferite de cum le simti atunci când esti vesel/veselă.

Emoțiile joacă un rol decisiv în alegerile pe care le faci în fiecare moment. Oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată reușesc să ia decizii conștient și rămân concentrați pe drumul spre rezultatele pe care și le doresc, indiferent de stările de moment. Ei reușesc să facă ceea ce știu că trebuie să facă, chiar și atunci când nu le vine să facă acel lucru.

Intr-o lume în care lucrurile se schimbă mai mult și mai repede ca niciodată, presiunea, frustrarea, anxietatea sau stresul sunt stări emoționale pe care oamenii le resimt tot mai puternic.

Esti un model pentru copilul tău în ceea ce privește modul în care îți gestionezi emotiile. Exemplul tău este ceea ce îl învață pe copilului că emoțiile sunt doar o parte din ceea ce suntem noi și pot fi gestionate.

Ascultă-le, dar nu le da mai multă putere decât merită. Sunt doar emoții, la urma urmei.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse