La fel ca și adulții, copiii pot experimenta stări de stres și de anxietate.

În acest context, frica poate fi definită ca o reacție de neliniște față de necunoscut sau față de o situație nouă, reacție ce permite copilului să rămână precaut în anumite circumstanțe.

Cu toate acestea, există situații în care copilul reacționează exagerat în situații neprevăzute. Dacă anxietatea crește prea mult sau interferează cu viața de zi cu zi a copilului tău, este important să găsești modalități de reducere a temerilor.

De aceea, este important să prevenim anxietatea la copii.  Căci a trăi prea multă anxietate poate provoca, spre exemplu, probleme de somn sau de alimentație, dificultăți de relaționare sau în desfășurarea activităților zilnice.

 

Cum poți recunoaște semnele și simptomele anxietății?

10 semne de anxietate la copii și cum le poți preveni 3

Iată care sunt, conform specialiștilor, cele mai frecvente semne de anxietate la copii:

1. o schimbare bruscă de comportament – de exemplu, este neliniştit, iritabil şi într-o dispoziţie proastă;

2. crizele de furie intense;

3. plânge și arată trist sau îngrijorat;

4. afecțiunile fizice precum dureri de cap, dureri de stomac, dureri în piept sau tensiune;

5. are dificultăți să adoarmă sau să doarmă bine; refuză să se culce sau cere să se culce cu tine; are adesea coșmaruri;

6. dovedește o nevoie constantă de a fi liniștit;  caută să fie aproape de tine în orice moment;

7. reacțiile exagerate la anumite evenimente – încearcă să evite anumite situații, cum ar fi să meargă la prieteni, să meargă la școală sau să fie îngrijit;

8. lipsa de concentrare;

9. refuzul de a merge la școală sau de a participa la activitati de grup; dificultatea în a-și face prieteni;

10. situațiile așa-zis înghețate (copilul înmărmurește, se dă înapoi și nu spune nimic).

 

Cauzele anxietății

Anxietatea la copii poate avea diferite cauze și poate apărea, în special:

din cauza anumitor temeri și griji;

– în anumite situaţii familiale sau sociale.

Toți copiii experimentează frica la un moment dat. Ei trăiesc această frică într-un mod mai mult sau mai puțin intens în funcție de stadiul lor de dezvoltare și în funcție de personalitate. Copiii mici, spre exemplu, au dificultăți în a înțelege frica sau îngrijorarea pe care o simt. Acesta este motivul pentru care reacţionează exagerat când le este frică.

Ca adult, ar trebui să încerci să înțelegi sentimentele puiului tău pentru a-l ajuta să le exprime. Astfel, exprimarea temerilor și îngrijorărilor, exteriorizarea lor îi vor permite să le depășească.
 

Iată, așadar, câteva posibile cauze ale anxietății la copii:

– O schimbare importantă. Mutarea, despărțirea, adaptarea la grădiniță pot provoca anxietate pentru o perioadă. Acest tip de anxietate este adesea temporar. Cu toate acestea, este indicat să consultați un profesionist dacă durează mai mult de 1 lună.

Evenimente petrecute în anturajul său sau văzute la televizor. Scenele dintr-un film sau anumite imagini din știri pot provoca anxietate.

Genetic. Unii copii sunt mai predispuși decât alții să dezvolte anxietate. De asemenea, din moment ce un copil învață prin imitație, poate fi îngrijorat dacă vede că unul dintre părinții lui este el însuși temător și neliniștit.

Lipsa de rutină. Stilul de viață și sănătatea pot fi, de asemenea, luate în considerare. Alimentația deficitară și lipsa somnului pot face copilul să fie mai expus riscului de anxietate.

Supraprotecție. Supraprotejarea unui copil îi poate scădea încrederea și îl poate face să fie îngrijorat cu privire la viitor și la lucruri pe care nu le controlează.

Pretenții sau așteptări prea mari ale copilului. Acest lucru îl face să se simtă inadecvat, să se teamă de neplăcere, de greșeli, ceea ce îi poate crește anxietatea.

Neglijarea și violența. A nu satisface nevoile de bază ale copilului sau a fi agresiv sunt deopotrivă situații care îl fac pe copil să fie anxios.

 

Cum să ajuți un copil anxios?

Specialiștii în psihologia copilului susțin că există mai multe moduri prin care vă puteți ajuta copilul să treacă peste perioadele de anxietate sau să facă față anxietății:

  1. Ascultă-l și pune întrebări dacă tu crezi că nu se simte bine. Ajută-ți copilul să-și pună emoțiile în cuvinte.
  1. Nu dramatiza situația prin care trece copilul tău, dar nici nu o minimiza. Frica copilului tău este reală. Fă-l să simtă că îl iei în serios și că nu râzi de fricile lui.
  1. Oferă-i copilului tău o perioadă de timp din zi în care să-ți poată vorbi despre temerile lui. Invită-l să respecte acest moment și profită de ocazie pentru a-l liniști. Este important să țintești un moment anume, deoarece dacă puiul tău este mereu calmat, anxietatea lui va crește și va căuta alte motive pentru a fi liniștit. Oferind această oportunitate copilului tău, îi permiți să-și exprime temerile fără ca acestea să-i invadeze viața de zi cu zi.
  1. Nu evita situațiile care îl sperie – cu cât le evită mai mult, cu atât vor fi mai supărătoare pentru el. În schimb, învață-l să se ocupe de ele încet și treptat. El va îmblânzi astfel ceea ce îl face anxios. Poți încerca să-l obișnuiești mai întâi cu ceva spunându-i o poveste care este asemănătoare cu ceea ce experimentează el. Invită-ți copilul să se exprime prin desen sau prin joc pentru a recrea astfel situația care îl stresează.
  1. Dacă îi este frică de o schimbare, fă-ți timp pentru a explica ce se va întâmpla. De exemplu, dacă vă mutați în curând, îl poți duce să-și viziteze noul cartier și să-i arăți poze cu noua casă. Dacă îi este frică de schimbarea școlii, dă-i un tur al școlii noi înainte de începerea anului școlar.
  1. Sărbătorește-i succesele. De exemplu, amintește-i de fricile pe care le-a avut în copilărie și pe care le-a depășit.
  1. Asigură-te că puiul tău mănâncă și doarme bine. Dacă are coșmaruri, încearcă să găsești cauza.
  1. Relaxează-te cu copilul tău pentru a-l ajuta să se relaxeze și să facă față stresului. Lucrează la propriile anxietăți pentru a nu-l influența. Dacă este necesar, căută ajutor.
  1. Dacă copilul tău se plânge de disconfort/neliniște și a fost exclusă orice cauză medicală, cel mai bine este să fii atent la manifestările sale fizice. Într-adevăr, copilul tău trebuie să înțeleagă că semnele pe care i le transmite corpul lui sunt legate de o amenințare percepută, dar nu reală. În schimb, confirmă cu el că înțelegi că este anxios, dar că nu există niciun pericol real. Așadar, dacă copilul tău se plânge de dureri de stomac, ajută-l să se relaxeze respirând și găsind gânduri pozitive pentru a face față fricilor.

 

Concluzie

Prin urmare, deși frica îi poate permite unui copil să rămână precaut în anumite situații, ea poate deveni o problemă atunci când interferează cu funcționarea lui zilnică. Astfel, anxietatea poate lua diferite forme și se poate exprima în mai multe moduri, fiind asociată cu frica de a-ți fi frică.

De aceea, este important să nu minimizezi temerile copilului pentru că ele sunt foarte reale pentru el.

Altfel spus, copilul anxios trebuie să fie însoțit și sprijinit în învățarea lui despre gestionarea propriilor emoții. Iar rolul părintelui este de a-i oferi instrumentele necesare pentru a-l ajuta să-și înțeleagă trăirile.  În plus, dacă anxietatea copilului tău este îngrijorătoare, nu ezita să consulți un specialist.

În acest sens, în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag poți găsi informații valoroase, care te pot ajuta pentru o conectare profundă și reală cu puiul tău.

Tu cum gestionezi situațiile în care copilul tău devine anxios?

This Post Has One Comment

  1. Carmen Rajic

    Bună seara. Ce carte pot comanda de la dumneavoastră, având în vedere că am băiat de 14 ani, care în clasele 1-4 era foarte bun și din clasa a 5 a și până acum (clasa a7a) nu mai găsesc soluții să îl fac să învețe. Merge foarte rău la școală.
    O seară frumoasă vă doresc

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse