Salutare drag părinte,

Ce este genialitatea? Oare este posibil ca orice copil să devină un geniu?

În urma cercetărilor, am ajuns la concluzii uimitoare despre genialitate.  Lucruri care par a fi imposibil de atins au fost demonstrate că fiind mult la îndemâna noastră decât pare la o primă privire.

Exprimarea genialității este un mix de mai multe calități care au fost regăsite la majoritatea geniilor omenirii. Iar noi vom vedea acum care sunt cele mai importante, așa că vom purcede la drum și vom începe cu, probabil, cea mai importantă dintre ele:

1. Altruismul

În primul rând, a fi geniu presupune a fi recunoscut de majoritatea. Mai exact, creația ta să reprezinte acel plus de valoare adus umanității.

Iar asta presupune să fii altruist înainte de orice.

Iar dacă vorbim despre altruism trebuie să recunoaștem că există și genii malefice, dar nu despre ele vom vorbi acum.

Din păcate, de multe ori, geniul este recunoscut după moartea sa.

Totuși, la nivel de societate am început acum să ne recunoaștem geniile cât sunt în viață. Deoarece, în acest moment, sunt mai multe genii recunoscute în viață decât au fost vreodată.

Bineînțeles că un impact îl are și populația în creștere și nivelul de trai mult mai bun comparativ cu acum 100 de ani, de exemplu. Iar asta nu face decât să întărească cele afirmate anterior.

2. Pasiunea

Aici aș aminti un singur exemplu răsunător care în ultimul an de viață a fost recunoscut și care făcea tot posibilul să se comporte cât mai natural cu putință.

Vorbesc despre Steve Jobs, un om incredibil de pasionat de creațiile lui.

Și e îndeajuns să vezi un singur interviu cu Steve Jobs și să îl auzi cu câtă pasiune vorbea. Pur și simplu, cedai în fața unui om care era total dedicat cauzei lui.

Era genul de persoană care punea atât de multă energie în descrierea produsului, încât produsul nu avea cum să nu fie genial. De fapt, însuși modul în care a fost prezentat îl făcea incredibil.

Așadar, am descoperit al doilea ingredient esențial al genialității: pasiunea.

Știai că în acest moment este rezolvată problema apei, carburantului și a energiei în întreaga lume?

Geniul care a creat Segway – Dean Kamen, în colaborare cu Coca Cola, a rezolvat problema apei potabile în întreaga lume într-un mod incredibil de ingenious.

Îți vine să crezi asta?

Ai văzut presa să vorbească despre asta?

Desigur că el este în viață și trăiește undeva în Statele Unite și chiar a apărut o știre cum că ar fi murit și atunci toată presa a început să vuiască.

Dar, până la vestea că ar fi murit, nimeni nu l-a catalogat drept geniu în viață.

Dean Kamen este un pasionat pentru că el a renunțat la viața personală și nu își dorește familie doar pentru a rezolva marile probleme ale omenirii.

Ah, să nu uit, Bill Gates este în viață.

Un om care a fost pasionat de programare încă din copilărie, iar la 13 ani a fost scutit de la clasa de  matematică pentru a-și urmări pasiunea.

El este cel care a crescut faima lui Steve Jobs de-a lungul vieții și a făcut-o incredibil de bine. La un moment dat afacerea Microsoft avea un singur centru de venit: programele de calculator dedicate sectorului de afaceri care foloseau calculatoarele Apple.

3. Munca în echipă și spiritul concurențial

Când Steve Jobs s-a întors la Apple, după ce a fost dat afară pe ușă din dos, el avea nevoie de promovare. Și atunci a apelat la Bill Gates, “rivalul” care îl aprecia și îl respecta, tocmai pentru că datorită concurenței dintre cei doi industria IT a avut atât de multe de oferit.

Este incredibilă cum a fost sinergia dintre aceste două persoane și ce a generat această muncă de echipă.

Genialitatea nu se manifestă doar la nivel de individ, ci și la nivel de echipă. Tocmai de acea găsim același tipar al cadrului ideal pentru exprimarea genialității și la companii care au construit branduri geniale.

Îți mai dau câteva exemple de afaceri care sunt în concurență directă și care au crescut împreună incredibil de mult:

Concurența dintre Pepsi Cola și Coca Cola.
Concurența dintre Mercedes și BMW.
Concurența dintre American Airlines și United Airlines.

4. Încăpățânarea și gândirea “Out of the Box”

Să mergem mai departe și să îți dau un alt exemplu: Thomas Edison. Cel care a creat becul după 10.000 de încercări, cel puțin așa se spune.

Apropos, știai că Edison și-a asumat munca altora fiind considerat un șarlatan al vremurilor lui?

Incredibil, dar totuși creația lui a dăinuit peste toate celelalte evenimente din viața lui pentru că el a creat ceva mai presus de el. Iar noi toți am beneficiat de realizarea lui.

Nu am nici cea mai vagă idee dacă așa este, cert este că el a fost cel care a insistat până a reușit.

Persuasiune, încredere oarbă, perseverență, o calitate de neclintit sau o perspectivă diferită de a majorității, probabil că toate la un loc.

Dar, cel mai important, modul în care a văzut lucrurile.  Ambiția de a tot încerca  a fost incredibilă.

Câți dintre noi am fi renunțat după primele 100 de încercări?

Dar după primele 1000?

Probabil că toți. Dar el nu s-a oprit, ci a văzut lucrurile cu totul altfel decât toți ceilalți.

Gândirea “Out of the Box”, cum îi spun americanii, sau modul diferit de a vedea lucrurile se pare că este o altă calitate a geniilor.

5. Inteligența socială

Să luăm un alt exemplu, cel al lui Mark Twain. Care reușea să își expună gândurile și ideile cu o lejeritate incredibilă. Și era recunoscut pentru aceste calități, mai exact, pentru inteligența sa socială  deosebită.

Încă o abilitate esențială în practicarea genialității, inteligența socială.

6. Curiozitatea și imaginația

Apoi, nu putea să lipsească cel care a devenit emblema genialității, și anume, Albert Einstein. De care aș spune doar că a dat dovadă de o curiozitate mult peste media majorității și a reușit să proceseze toată informația într-un mod total neobișnuit.

În sensul că a reușit să unească două teorii realizate de el și și-a folosit imaginația pentru a umple spațiile goale pe care logica și fizica de la acea vreme nu reușeau să le umple.

Și Leonardo Da Vinci și-a folosit imaginația pentru a crea o multitudine de invenții și opere de artă.

Aceeași imaginație puternică o putem observa și la Galileo Galilei, cel care a ajuns să fie considerat „părintele astronomiei observaționale moderne”. Ba chiar Stephen Hawking a spus despre el așa „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”

Toate acestea nu ar fi putut să existe dacă curiozitatea, cea care a declanșat procesul de învățare și înțelegere, nu ar fi existat.

7. Eficiența și productivitate

A practica genialitatea presupune și să fii eficient și productiv, adică să dispui de un cumul de abilități care oferă eficiență maximă și productivitate pe măsură.

Sunt atât de multe exemple în acest sens, dar mă voi rezuma doar la câteva dintre ele: Bach scria o “cantata” pe săptămână, chiar și atunci când era bolnav. Mozart a produs peste 600 de opere întreaga viață. Alexandru Dumas scria 2000 de cuvinte pe zi indiferent de problemele zilnice.

Iar această eficiență se datora practicii zilnice, un obicei de eficiență. În care zi de zi își exprimau genialitatea și, evident, că o și practicau zi de zi.

8. Puterea de convingere

Geniile au o calitate deosebită în a manipula și exemple avem nenumărate.

Dar dintre toate acestea dau un singur exemplu, pe cel al lui Enzo Ferrari, cel care avea un proiect incredibil și nimic altceva.

Dar cumva, deși avea doar un proiect, a reușit să atragă în jurul său pe toți cei care ar fi putut să livreze cele mai rapide mașini din istorie, cel puțin la acea vreme.

Cum a făcut-o? Prin a le livra un vis care îi aparținea în totalitate, dar cumva reușea să îi facă pe toți cei de care avea nevoie părtași la visul lui. Și astfel, a reușit să construiască cea mai celebră marcă auto a tuturor timpurilor.

Menționez că a manipula este un efect al unei inteligențe sociale deosebite.

9. Respingerea normelor sociale general acceptate

În mod normal, societatea funcționează pe tipare comportamentale care se tot propagă. Așa că, se pare, că este esențial, dacă îți dorești să ieși în evidență, să faci exact opusul a ceea ce oamenii percep ca fiind normalitate.

Desigur că asta presupune să faci față presiunii sociale, care este incredibil de manipulatoare. Iar cumva, atitudinea este împotriva curentului.

Și aici, eu nu vorbesc despre cei care aleg o mașină deosebită sau accesorii vestimentare extravagante, ci vorbesc de cei care fac totul împotriva comportamentului social unanim acceptat.

Aici îl dau exemplu pe unul dintre cei mai frumoși români: Constantin Brâncuși. Cel care a trăit o iubire incredibilă cu celebra cântăreață Măria Tănase.

Această poveste este scoasă din orice context social “normal” al acelor vremuri.

El 62 de ani, ea doar 25 de ani. S-au întâlnit, s-au plăcut și au rămas două zile și două nopți închiși în atelierul lui Brâncuși uitând de toate.

Și-au trăit iubirea cum numai doi astfel de oameni frumoși și geniali au putut să o facă.

Povestea lor este de-a dreptul de pus pe rană și reprezintă o picanterie din viața lui Brâncuși.

Sunt fericit că am avut ocazia să scriu câteva rânduri despre un om pe care îl admir extrem de mult și pe care l-am studiat și îl studiez de câte ori am ocazia.

Cel mai mult, pe lângă sculpturile lui, mi-a plăcut un aforism pe care îl practic zi de zi și căruia îi dedic gândurile mele mult mai des decât oricărui altul.

Sună cam așa:

“Simplitatea este o complexitate rezolvată!”

Marele Constantin Brâncuși – un român de al nostru!

10. Capacitatea de a construi propriul noroc

O altă calitate incredibilă a geniilor este dată de capacitatea de a reuși, indiferent de circumstanțe.

Dintre aceștia l-aș aminti de data aceasta pe Henry Ford. Care, la momentul când a lansat compania Ford, avea nu mai puțin de 50 de mici competitori cu fabrici ca și a lui.

Cu toate acestea, el a știut exact ce are de făcut și a planificat totul de așa natură încât, dacă ai fi înțeles care era strategia lui, ai fi fost sigur că o să reușească.

El nu a inventat nimic, în schimb el a făcut ceea ce mulți nu fac nici măcar în zilele noastre, el a făcut publicitate masiv, pe un model care a crescut foarte multe branduri în mai toate industriile.

Una dintre vorbele lui, care practic au marcat începutul publicității, este:

“Dacă toți banii mei ar fi 20 $, de 2 $ aș cumpăra creioane și de 18 $ aș face publicitate la ele!”

Evident că avea un spirit vizionar și nu se baza pe noroc, ci își construia succesul în viață pas cu pas. Era la cârma propriei lui vieți.

O altă calitate a geniilor: planificarea pas cu pas a vieții și a rezultatelor.

Concluzii

Eh, și acum să concluzionăm cât se poate de scurt ce presupune genialitatea.

Genialitatea presupune o atitudine înainte de orice!

O atitudine în care să fim deschiși spre informație, să ne dezvoltăm abilități, să practicăm învățarea continuă ca stil de viață, să ne înțelegem pe noi înainte de orice și să visăm cu ochii deschiși.

Iar asta presupune în primul rând: inteligență emoțională, apartenență socială, gândire “Out of the Box”, încredere în noi și o gândire pozitivă.

Par a fi calitățile esențiale ale copilăriei, și da, chiar acestea sunt. Pentru că toate celelalte calități descrise mai sus și întâlnite la mai toate geniile umanității se învață și se desăvârșesc de-a lungul vieții.

Dar baza, esența noastră, constă în câteva detalii incredibil de simple. Și da, practicarea genialității este la îndemâna tuturor.

Genialitatea este o atitudine și o să o ai atunci când creezi sau întâlnești cadrul ideal. Iar noi în carte exact asta am construit, acest cadru pas cu pas și am argumentat fiecare idee în urma experienței noastre.

Cert este că aceste concepte sunt greu de explicat și totuși am reușit să le punem la dispoziția majorității printr-un limbaj simplu și pe înțelesul oricui.

Acesta este marele merit al acestui proiect, modul în care am reușit să livrăm informația.

Este clar că noi avem un potențial imens în noi și majoritatea dintre noi știm asta.

Doar că puțini dintre noi ne exprimăm acest potențial și, pe deasupra, când vedem că el se exprimă la altcineva, natura umană iese la suprafață și devenim invidioși pentru că altcineva își exprimă acest potențial.

Și cu toate că și tu știi acest lucru, totuşi nu o faci.

Genialitatea este o atitudine la îndemâna oricui și pe care o recomand din tot sufletul oricui are de gând să își construiască o viață frumoasă.

Cu mențiunea că pentru asta este necesar să facem pași mici și clari în direcția exprimării potențialului.

Cert este că în acest moment am oferit informația necesară oricui dorește să aibă o astfel de atitudine. Și, în consecință, dacă îți dorești să faci asta, este la îndemâna ta.

Depinde doar de deschiderea ta pentru că ceea ce e scris în carte (și scriu pentru prima dată despre acest lucru) se întâmplă în ambele sensuri.

Atât copilul, cât mai ales părintele are de câștigat din informațiile prezente în carte.

A fi deschis și a accepta că nu deții adevărul absolut este parte din practicarea genialității, așa că…

Nici eu nu îl dețin, dar am ales zi de zi să am această atitudine și o fac ca și când ar fi ultima zi pe acest pământ.

Contează cifrele?

Nu contează, chiar dacă la ultimul IQ Test mă încadram în acel procent de 2%.

Dar pentru mine acest lucru nu presupune nimic, ci faptul că am reușit să am rezultate spectaculoase după ce m-am înțeles pe mine și modul în care funcționez.

Asta îmi dă încredere în capacitatea mea și în practicarea genialității la propriu, cu tot sufletul și cu toată ființa mea.

Încă nu am descoperit “Theory of everything”, dar simplul fapt că practic genialitatea îmi dă posibilitatea ca, într-o zi, creația mea să valoreze la fel de mult ca a altor genii în viață.

Chiar dacă este doar un vis, țin să spun că totul în lumea aceasta a început cu un vis.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes