Mulți oameni de știință cred ca emoțiile umane au evoluat sub forma unui mecanism de supraviețuire.

Frica ne ajută să ne protejăm de ceea ce ne-ar putea dăuna și ne atenționează atunci când ne aflăm în pericol.

Furia ne ajută să depășim obstacolele care ne împiedică să obținem ceea ce avem nevoie. Compania altora ne aduce bucurie și fericire. Căutând să stabilim relații interumane, beneficiem de protecție în cadrul unui grup și avem în același timp ocazia de a găsi și un partener  și de a asigura supraviețuirea speciei.

În timp ce emoțiile aveau un rol adaptativ  pentru strămoșii nostri primitivi, viața industrială moderna ne-a creat provocări emoționale pe care natura nu le-a anticipat.

Chiar dacă furia îndeplinește o funcție importantă în structura noastră emoțională, natura nu a anticipat că ea ar putea fi provocată atât de ușor și de faptul că suntem blocați într-un ambuteiaj, ne uităm la televizor sau jucăm jocuri video. Dacă o viață agitată i-a făcut pe copii să fie înclinați spre iritabilitate și furie, aceștia pot fi învățați să recunoască și să controleze aceste sentimente.

Poate cel mai interesant aspect al asumării unui rol în educația emoțională  a copiilor este că procesele chimice ale creierului pot fi modificate prin anumite metode de conștientizare și control.

10 pași pentru a dezvolta inteligența emoțională copilului tău 5

Emoțiile iau forma unor substanțe biochimice pe care le produce creierul și la care ulterior reacționează corpul. Până și alimentele  interacționează chimic cu propriile emoții.

Alimentele care ne dau starea de bine, cum ar fi ciocolata sau înghețata determină creierul să producă serotonină și endorfine, substanțe biochimice pe care creierul le asociază cu o stare de bine.

Motiv pentru care atunci când suntem triști  avem poftă să mâncăm ceva dulce. Cu toate acestea, nu ar trebui să ingerăm nimic pentru a produce substanțe biochimice echivalente emoțiilor.

Daniel Goleman definește inteligența emoțională ca fiind capacitatea de a recunoaste propriile emotii și de a le identifica pe cele ale altor persoane, precum și a le utiliza în mod adecvat în raport cu noi însine și cei din jur.

Ce urmărești la copiii tăi?

Dacă sunt:

  • Curioși – să se bucure atunci când descoperă idei și lucruri noi, să pună întrebări cât mai multe.
  • Isteți – să caute opinii diferite, să raționeze logic, să facă diferența dintre rațional și absurd înaite de a decide ce să creadă.
  • Creativi – să se joace cu ideile, să facă conexiuni pe baza cunoștințelor proprii, aplicându-le în situații diferite.
  • Curajoși – să se bucure de noile provocări, să persevereze în rezolvarea lor, chiar și atunci când pare dificil,să nu renunțe la o opinie rațională indiferent de reacțiile celorlalți, asumându-și riscul să încerce ceva nou.
  • Riguroși – să ăersevereze până sunt cu adevărat mulțumiți de ceea ce au descoperit sau hotărât, fiind dispuși să își perfecșioneze propriile idei.
  • Receptivi – să fie dispuși să învețe unii de la alții și să își împărtășească ideile
  • Capabili să facă haz pe seama ideilor și să păstreze o perspectivă echilibrată – să înțeleagă faptul că greșelile constituie ceva firesc și să știe cum să se ridice din nou după eșecuri
  • Plini de resurse și independenți – să manifeste inițiativă și să-și fixeze obiective, asumîndu-și responsabilitatea pentru direcția care o aleg.

Dacă toate aceste calități le avem este ușor dacă nu, urmează acești pași, oricum poți să o faci și dacă copilul tău are dezvoltată inteligența emoțională și consideri că este necesar să o dezvolți în continuare.

1. Oferă modele pentru orice, chiar și pentru greșeli!

Copiii copiază adulții foarte mult, în special părinții. Copiază limbajul, gesturile și atitudinile. Așadar fii un model pentru copilul tău! Implică-te în activitățile lui și explică prin joc ceea ce vrei ca să asimileze copilul tău oferind cel mai bun exemplu.

2. Folosește lauda pentru a încuraja progresul, nu înfumurarea!

Copiii se află la începutul dezvoltării lor ca gânditori independenți, prin urmare  ideile, sugestiile și teoriile lor trebuie tratate cu cea mai mare atenție. Â

O evaluare nemiloasă a valorii lor prin prisma gândirii pur teoretice a unui adult, le va întrerupe deschiderea pentru viată. Un „bravo scumpule plictisit” va hrăni automulțumirea  și cu siguranță nu va promova genul de  calități pe care speri să și le dezvolte copilul tău.

Câteva sugestii pentru a găsit un echilibru:

  • Laudă calitățile și nu rezultatele – nu uita că scopul tău este să îți înveți copilul că folosirea creierului este un lucru distractiv, o aventură, și ceea ce contează nu sunt rezultatele imediate ci faptul de a avea în primul rând o minte activă.

Exemple:

  • Este foarte bine că te-ai gândit la mai multe opțiuni diferite. Mai spune-mi însă ceva despre ele…
  • Sunt impresionat de faptul că ai încercat să te apuci de acest lucru. E dificil, nu? E bine că încerci să găsești soluții și nu ai renunțat….
  • Bravo – iată un exemplu de gândire laterală. Este o idee care nu mi-a trecut niciodată prin minte. Spune-mi mai multe despre ea….
  • Excelent! Ți-ai urmat ideea în continuare?Cum te-ai gândit să faci în continuare?….
  • Te pricepi să găsești idei! Care sunt punctele tari ale acestei idei? Care sunt punctele slabe? Care este decizia ta finală? Sau ai cumva o idee mai bună?

 

  • Fii specific în privința laudelor

Când copilul tău are o idee, ascultă-l. Deși accentul ar trebui pus pe laudarea actului gândirii, uneori există ceva de apreciat în spusele lui. E posibil să fi luat o decizie bună în urma cântăririi optiunilor, să fi găsit o soluție la o problemă dificilă, să fi venit cu o idee cu adevărat neobișnuită și imaginativă.

3. Fii relaxat, începe de timpuriu și cu pași mici!

Jocul este cea mai potrivită unealtă prin care poți învăța sau poți ajuta copilul să treacă mai ușor prin anumite emoții.

4. Acceptă emoțiile și răspunsurile emoționale ale copiilor tăi

  • „Asta trebuie să fi fost cu adevărat frustrant”
  • „Wow, îmi arăți cât de furios te simți”
  • E minunat, îmi dau seama că ești foarte încântat”,
  • “ Cred ca e destul de neplăcut când prietenii te lasă baltă”
  • “Pari destul de supărat, s-a întâmplat ceva? „

5. Ajutată-i să-și recunoască emoțiile

  • „Te văd supărat”
  • „Pari devastat”,
  • „Cred că te simți foarte trist în legătură asta”
  • „Pari puțin îngrijorat”.
  • “Îmi imaginez cum trebuie să te simți …”
  • „Asta trebuie să te fii rănit”

6. Încurajează-i pe copii să vorbească despre sentimentele lor

  • „Se pare că deja te-ai saturat cu adevarat de această situație. Vrei să vorbim despre asta? “
  • “Cum te-a făcut să te simți?”

7. Încurajează empatia și preocuparea pentru ceilalți

Bunătatea și empatia sunt înscrise în genele fiecărui copil, însă dacă aceste trăsături nu sunt cultivate, vor dispărea. Dacă vrei să ai un copil empatic, care să fie preocupat de cei din jur și responsabil trebuie să îl ajuți de mic să fie responsabil pentru acțiunile pe care le face.

  • Încurajează-l să te ajute la treburile casei încă de mic, și lasă-l să te ajute chiar dacă te grăbești
  • Învată copilul să facă fapte bune aleatorii
  • Implică-l în activități făcute în folosul comunității

8. Învată-i pe copii onestitatea și integritatea!

Vorbește des despre importanța onestității, poți chiar să îi citești povești care pun accent pe onestitate.

9. Respectă intimitatea copiilor tăi!

Cu cât există mai multă încredere și deschidere, cu atât mai puțin vor minți copiii.

10. Rușinea și vinovăția nu sunt personaje negative dacă sunt utilizate corect

Conștientizarea emoțiilor și dispozițiilor resimțite sau percepute în diferite situații ajută copilul să evalueze inteligența emoțională a fiecărei situații.

Dacă tocmai au început să meargă la o nouă școală, vor ști care este starea de spirit sau dacă ceva se schimbă la școală într-o zi, ei vor putea să facă față mult mai ușor după ce vor își vor identifica emoțiile și în ce fel îi afectează. Ei vor fi, de asemenea, conștienți de modul în care ei la rândul lor pot ridica moralul altora la nevoie.

Toți experimentăm tot felul de emoții și soluția este aceași dintotdeauna, adaptarea la situație, nu negarea sau ignorarea lor ca și când un rău se produce.

Până la urmă suntem ființe emoționalke cu toții și din acest punct de vedere colegul nostrum împreună cu fiul lui au creat jocul: EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale pe care îl găsești mai jos.

10 pași pentru a dezvolta inteligența emoțională copilului tău 6

O formare eficientă a inteligenței emoționale va ajuta pe viitorul adult să fie un bun manager, un bun conducător, să poată contribui personal și profesional la un mediu de echipă și, mai important, să aibă capacitatea de a dezvolta relații puternice și strânse între timp și mai târziu în viață.

Cu drag,

Ana Maria

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse