Comunicarea cu un adolescent reprezintă, de cele mai multe ori, o provocare pentru părinte. Adolescenții ajung să își dorească să aibă cât mai mult spațiu, caută independența, nu mai simt nevoia să povestească părinților ceea ce li s-a întâmplat la școală, au secrete, încep să își împărtășească gândurile, trăirile cu prietenii, și nu cu părinții.

Iar aceste aspecte devin, la un moment dat, firești. Adolescenții au nevoie de independență – în cadrul căreia trebuie să înțeleagă că sunt și limite și reguli de respectat, au nevoie de propriul spațiu în care să se desfășoare și să se cunoască pe ei înșiși.

Am spune că toate acestea îngreunează relația părinte-copil, dar s-ar putea să ne înșelăm când afirmăm asta. E adevărat că nu e ușoară comunicarea cu un adolescent, că e nevoie de exercițiu, de răbdare din partea ambelor părți, însă există niște modalități prin care părinții pot ușura acest proces care la început ar părea deficitar și lipsit de rezultate pozitive.

1. Practicați ascultarea activă în comunicarea cu un adolescent.

Adolescenții au nevoie să fie ascultați, înainte să fie aprobați sau contraziși. Evident, își vor dori să fie aprobați în general, dar vor înțelege, cu timpul, că nu tot ceea ce fac sau spun e corect. Comunicarea cu un adolescent e îngreunată, deseori, și de faptul că părinții preferă să dea sfaturi, să contrazică, să-și expună punctul de vedere, în loc să asculte mai întâi și abia apoi să-și expună punctul de vedere.

Încercați doar să-i ascultați înainte de a le vorbi. Priviți-i, lăsați-i să vorbească, să-și spună părerile. Adolescenții au nevoie să fie auziți și înțeleși, iar dacă vor simți că nu li se împlinesc aceste nevoi, vor dori, deseori, să riposteze, să se opună, să rămână indiferenți la sfaturile și vorbele părinților.

De asemenea, vor fi mai dispuși să vă vorbească despre ceea ce consideră ei necesar să vă spună și vor deveni mai locvace în momentul în care vor ști că sunteți acolo, lângă ei și doar îi ascultați, fără să-i întrerupeți cu întrebări și cu sfaturi.

2. Arătați-le că aveți încredere în ei.

Comunicarea cu un adolescent care simte că părinții au încredere în el nu e numai mult mai ușoară, ci chiar plăcută. Încrederea în ei îi va motiva să spună mai des adevărul, să caute împreună cu părinții rezolvarea anumitor probleme, să vorbească mult mai deschis despre anumite aspecte.

10 modalități prin care îți poți ușura comunicarea cu un adolescent 1

3. Îmbrățișați-i și oferiți-le afecțiune atunci când își doresc și au nevoie de asta.

Nu-i așa că, uneori, comunicarea cu un adolescent poate fi făcută și prin intermediul unei îmbrățișări? Nu e nevoie întotdeauna de cuvinte, de enunțuri lungi, de verbe și de semne de exclamare. O îmbrățișare poate spune, de foarte multe ori, mai multe: mai ales dacă adolescentul își dorește să fie îmbrățișat, simte nevoia de afecțiune și vă îndeamnă să faceți asta. Iar îmbrățișarea creează o legătură dincolo de cuvinte!

4. Nu le minimalizați sentimentele, suferințele, ci validați-le trăirile.

Arătați-le că vă pasă de ceea ce simt, de felul cum simt. Se vor simți mai încrezători să vă vorbească despre propriile lor trăiri dacă vor ști că țineți cont de ele și nu le minimalizați, nu le spuneți că o să le treacă, că suferințele reale vin dincolo de vârsta adolescenței. Fiți lângă ei, pentru ei, fiindcă, dacă se vor simți dezamăgiți, la un moment dat nu vor mai dori să vorbească despre ceea ce simt cu voi.

5. Faceți diferite activități împreună, care vor avea menirea să întărească relația dintre voi.

Uitați-vă la filme împreună. Citiți împreună. Plimbați-vă. Mergeți la cumpărături. Gătiți. Chiar dacă atunci când erau mai mici, actualii adolescenți – copiii de atunci cereau mai des timp împreună cu părinții, și când sunt mari au această nevoie. Evident, nu mai e la fel de important timpul cu părinții, ci adolescentul se va îndrepta mai mult spre grup acum, spre prieteni. Însă, un timp de calitate petrecut împreună, în care veți realiza diferite activități distractive pentru ambele părți, va transforma relația părinte-copil, o va întări și vă veți dori mai multe momente împreună.

6. Mâncați cât mai des împreună.

Un studiu arată că, dacă vă doriți copii fericiți, trebuie să cinați mai des împreună! Aici puteți citi mai multe despre acest subiect, pentru că, de cele mai multe ori, nu conștientizăm importanța meselor împreună, percepem mâncatul ca pe o activitate necesară pentru a oferi organismului nostru nutrienții necesari, doar că, dincolo de toate acestea, există și o parte mai puțin văzută a meselor împreună: sunt o modalitate de plăcută de a comunica, de a te apropia de cei dragi.

Așadar, de ce să nu încercați să mâncați mai des împreună cu adolescenții voștri? Poate timpul nu vă permite să faceți asta zilnic și probabil că unicul moment din zi ar fi acela al cinei. Dar,  dacă o veți face măcar de două-trei ori pe săptămână, sunt convinsă că rezultatele pozitive în ceea ce privește comunicarea și relația pe care o consolidați se vor îmbunătăți considerabil.

10 modalități prin care îți poți ușura comunicarea cu un adolescent 2

 

7. Arătați-vă înțelegători, chiar dacă, pentru moment, nu înțelegeți situația.

De multe ori nu le veți înțelege punctele de vedere, veți fi total împotriva a ceea ce zic ei, veți dori să-i contraziceți și să-i corectați. Totuși, înainte de toate acestea, încercați să-i înțelegeți. Ascultați ceea ce vor să spună și încercați să fiți răbdători și empatici cu ei, fără să-i judecați și să-i contraziceți. Abia după ce vi se pare că ați înțeles tot ce vor ei să vă transmită, puteți să îi sfătuiți și să le spuneți cum ați proceda dacă ați fi în situația lor, nu cum ar trebui ei să procedeze!

8. Nu luați personal discuțiile cu adolescenții și ceea ce vor ei să vă transmită.

Adesea, ceea ce spun, felul în care spun, modul în care se manifestă adolescenții nu e despre voi, părinții. Încercați să nu luați personal lucrurile pe care le afirmă, chiar dacă, uneori, vi se pare că se adresează vouă sau că prin ceea ce transmite un adolescent ar putea să reproșeze ceva părinților/să-i jignească într-un mod subtil.

Nu tot ceea ce spun ei e despre voi și despre ce se întâmplă acasă. Dacă veți lua personal toate acestea, comunicarea cu un adolescent va deveni nu numai mult mai îngreunată, ci și neplăcută, pur și simplu vor ieși la suprafață toate rănile emoționale nerezolvate și atmosfera va deveni mult mai conflictuală.

9. Practicați sinceritatea. Fiți onești cu ei.

Ca în orice relație, și în comunicarea cu un adolescent e nevoie de practicarea sincerității. Nu le puteți cere adolescenților să fie sinceri atunci când vorbesc cu voi, dacă nu veți reuși, la rândul vostru, să fiți onești cu ei și să nu-i mințiți.

10. Atunci când discutați cu el/ea, renunțați la distrageri. Faceți-vă timp pentru a vă asculta adolescentul și a vorbi fără întreruperi.

10 modalități prin care îți poți ușura comunicarea cu un adolescent 3

O comunicare sănătoasă cu adolescenții presupune, pe lângă ascultare activă, sinceritate, încredere, și timp de calitate împreună. Iar timpul de calitate împreună nu constă neapărat în practicarea unei activități, ci pur și simplu e nevoie să fiți prezenți în viața adolescenților renunțând la distragerile ce v-ar putea solicita atenția pe moment.

Cu siguranță 15 minute petrecute cu adolescentul, discutând despre lucrurile ce s-au petrecut peste zi, despre un anumit film sau despre ceea ce vă preocupă, vor fi mult mai plăcute și mai utile decât mai mult timp petrecut împreună, dar în care fiecare să fie ocupat și cu alte activități, cum ar fi statul pe telefon, uitatul la televizor etc.

Ce alte modalități credeți că vă pot ușura comunicarea cu un adolescent?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes