Familia în orice societate, joacă rolul cel mai important în formarea și socializarea copilului. Părinții joacă cel mai important rol în formarea copiilor, creșterea și dezvoltarea lor ca personalități.

Familia reprezintă cadrul fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute nevoile sale psihologice și sociale și împlinite etapele întregului său ciclu de creștere și dezvoltare.

Acest cadru al familiei este primul său intermediar în relațiile cu societatea. Și, de asemenea, constituie matricea care îi imprimă primele și cele mai importante trăsături caracteriale și morale.

Iată care sunt 10 dintre lucrurile simple ce vor ajuta familia să fie, să dăinuie:

  1. Masa în familie

În ultimii 20 de ani, tot mai multe cercetări au confirmat rolul benefic al meselor luate în familie, atât pentru corp, cât şi pentru minte.

În cazul copiilor mici, s-a dovedit că servitul mesei în familie îi ajută să aibă un vocabular mult mai bogat, decât dacă li se citeşte.

În plus, obiceiul de a lua masa în familie reduce cyberbulling-ul, adică hărţuirea psihologică pe internet.  

Alte cercetări au demonstrat că obiceiul de a mânca alături de cei dragi îi ajută pe copii să înţeleagă şi să respecte limitele stabilite de părinţi.

Copiii au nevoie de stabilitate, structură şi rutină, iar mesele în familie le oferă sentimentul de apartenenţă şi de siguranţă: „Suntem o familie, ne-am adunat din nou, ne strângem, în fiecare zi, la aceeaşi oră, indiferent ce se întâmplă peste zi”.  

Totodată, copiii au mai puţine probleme comportamentale şi psihosociale: stimă de sine crescută, capacitate de a face faţă stresului, relaţii mai bune cu ceilalţi.

De asemenea, masa este o ocazie pentru părinţi de a împărtăşi din istoria familiei: de unde aveţi o anumită reţetă, de ce mâncaţi (sau nu mâncaţi) anumite alimente, etc. Iar acest lucru va creşte încrederea copiilor în ei înșiși, precum şi sentimentul de apartenenţă.

Alte cercetări au arătat că adolescenţii care luau masa în familie de cel puţin cinci ori pe săptămână aveau note mai mari la şcoală. Mai mult, aceştia au arătat şi un echilibru emoţional şi o stare mentală mult mai bună, comparativ cu tinerii care nu luau mesele regulat în familie.

71% dintre adolescenţii americani au declarat că partea cea mai plăcută a  meselor în familie o reprezintă conversațiile şi petrecerea timpului împreună.

  1. Spațiul de non-judecată să existe și să fie respectat

Este foarte important să nu ne judecăm copiii. Ba mai mult, este important să le creăm un spațiu în care să se simtă în siguranță, în care să se simtă ascultați și acceptați așa cum sunt.

Așa le vom construi încrederea în sine. 

Încrederea e un efect al modului în care ne așezăm emoțiile, încrederea este un efect al felului în care ne uităm la emoții și ne poziționăm față de noi înșine; iar copilului e foarte bine să îi dăm voie să vorbească despre aceste emoții, să vină cu problemele înspre noi, să ni le expună, iar noi să îi ascultăm fără să îi judecăm.

Pentru a ne conecta mai profund cu ai noștri copii și cu lumea lor emoțională putem să ne jucăm cu ei, ca deschiderea să fie și mai mare. EQ-Game Alfabetul inteligenței emoționale este jocul care îți poate veni în ajutor în acest sens.

Atunci când judecăm pe altcineva, o facem pentru că încă ne judecăm prea aspru pe noi înșine. Iar când vedem că altul e mai puțin bun decât noi, ne simțim noi un pic mai buni. 

Ori de câte ori greșim cu copilul, cu partenerul, cu serviciul, cu prietenii, nu ne oferim empatie, ci ceartă, auto-critică sau ne dăm mai multe task-uri: să citim mai mult, să învățăm mai mult, să fim mai buni, pentru că acum nu suntem. 

Acesta este un mecanism pe care l-am internalizat din interacțiunile cu persoanele de atașament din copilărie. 

Am învățat să ne criticăm, pentru că am fost criticați când am greșit, nu am primit empatie. 

Dacă am fi primit empatie când greșeam, acum nu ne-am mai agresa pe noi înșine, nu i-am mai judeca pe copii sau pe ceilalți.

  1. Decizii la comun

Este important să implicăm copiii nu doar în luarea deciziilor simple, cum ar fi ce mâncăm la cină sau ce program vizionăm împreună la TV, ci şi în decizii mai importante, precum destinaţia de vacanţă, ce facem în timpul liber, cum vrea să arate camera sa, etc.

Deciziile luate la vârste mici sunt cheia succesului în viaţă.

Să implici copilul în luarea deciziilor este o modalitate prin care te asiguri că el va avea succes 

Rolul acordat în procesul decizional ajută copilul să prioritizeze lucrurile şi să se organizeze. Este recomandat însă ca situaţiile în care este lăsat să ia decizii să fie adaptate vârstei şi, deci, nivelului său de înţelegere. El trebuie îndrumat să facă alegeri bazându-se nu doar pe criterii emoţionale, ci şi pe unele raţionale, iar părinţii sunt cei care trebuie să le expună corect variantele posibile. Apoi, copilul trebuie să înţeleagă şi consecinţele alegerilor pe care le face pentru a putea lua decizii mai bune pe viitor.  

  1. Toți membrii familiei să practice învățarea continuă: părinții să învețe să fie părinți și copiii să fie!

Învățarea continuă se referă la dezvoltarea abilităților în mod regulat, actualizând astfel abilitățile și crescând nivelul de cunoaștere. 

De ce? 

Pentru a se putea adapta mai bine la nevoile de schimbare atât în familie cât și în societate.

Copilul are nevoie de un climat familial echilibrat în care să se simtă în siguranţă şi de o comunicare eficientă cu părinţii săi. 

Acest lucru este posibil dacă aceştia din urmă sunt atenţi la nevoile copilului, se preocupă de educaţia lui, dacă dau dovadă de înţelegere, sunt afectuoşi şi calmi şi participă la evenimentele importante din viaţa lui. 

Totodată, este necesar ca părinţii să fie fermi, să stabilească limite şi să nu lase copilul să facă tot ceea ce vrea, aspecte care pot fi îndeplinite printr-o comunicare adecvată părinte-copil.

Știm că fiecare copil are câteva nevoi de bază: hrană, îmbrăcăminte, un cămin. Pe lângă nevoile acestea vitale, există și acele nevoi ale copiilor care, dacă le sunt îndeplinite, îi vor ajuta să se dezvolte sănătos și armonios.

De ce are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios?

👉 Iubire necondiționată

👉 Respectarea personalității

👉 Stabilitate și organizare

👉 Nevoia de a-și exprima emoţiile

👉 Dreptul de a se juca

E important să nu uităm că fiecare copil are dreptul de a fi tratat și respectat ca o ființă unică și valoroasă, cu propriile lui emoții, opinii, idei îngrijorări, dorințe și nevoi.

  1. Treburi casnice împărțite

Fiecare membru al familiei, inclusiv copiii după o anumită vârstă, trebuie să-şi aducă o contribuţie, cât de mică, la treburile gospodăreşti. Aceasta este o lecţie importantă pe care copiii trebuie s-o deprindă de la părinţi.

Prin intermediul lor, părinţii îi arată că membrii familiei trebuie să colaboreze pentru bunul mers al casei şi că fiecare dintre ei trebuie să aducă o contribuţie în acest sens. Pe lângă sentimentele de cooperare şi de responsabilizare pe care le creează, treburile casnice au şi avantajul că îl fac pe cel mic mai îndemânatic.

Care este vârsta cea mai potrivită pentru a responsabiliza copilul? Poţi începe „pregătirea” de la doi ani. Nu putem vorbi de treburi casnice propriu-zise în această etapă, ci de mici gesturi care să-i inducă treptat un sentiment de responsabilizare. Este suficient să-l deprindem să-şi strângă jucăriile la final de zi sau să arunce scutecul. 

Aceste mici gesturi îl vor ajuta să se obişnuiască cu ideea că şi el poate şi trebuie să ducă la îndeplinire anumite sarcini. 

Cu cât vei amâna momentul responsabilizării, cu atât copilul va accepta mai greu treburile casnice. Când este mic, trebuie să-l rogi să te ajute, şi nu doar să-i dai sarcini, pentru că va fi mult mai încântat să lucraţi în echipă.

  1. Niciodată, dar niciodată să nu faci ceea ce copilul poate să facă singur

Ca părinți, noi ne simțim foarte bine atunci când copiii noștri au nevoie de noi și ne cer ajutorul în fel și fel de activități ale lor de zi cu zi.

Avem totuși datoria să ne reamintim mai tot timpul că scopul nostru ca părinți este să îi învățăm să fie independenți. Și nicidecum dependenți de noi. Cu toate că, acele momente când au nevoie de noi, ne satisfac nevoia de a fi părinte.

Aceasta este o muncă care nu se întâmplă peste noapte. Ci necesită timp dedicat și totul se întâmplă acolo, în magia micilor sarcini.

Începând de la legatul șireturilor; strânsul farfuriei după ce mănâncă; responsabilitatea de a se spăla pe dinți și lista poate continua. Cert este că orice decizie mică pe care o iau ei, indiferent dacă este una reușită sau mai puțin reușită, le construiește personalitatea; de care, cu siguranță, vei putea să te bucuri mai târziu împreună cu ea/el.

Apoi e trăirea pe care ne-o oferă atunci când el/ea ia o decizie și îi reușește din plin. Ce bucurie imensă ne cuprinde atât pe noi, cât și pe ei. Suntem bucuroși că au reușit ei singuri!

Cu siguranță, îți dorești un copil liber, independent și care știe ce își dorește. Și, pe deasupra, va ști și cum să obțină acel ceva de care are nevoie în viață. Pentru că independența se obține dacă îți dezvolți și încrederea în propria persoană, o calitate care ne transformă în învingători.

  1. Ieșitul în oraș regulat

Toate familiile au ritualuri, de cele mai multe ori fără ca membrii ei să își fi propus explicit acest lucru. Ritualurile se dezvoltă natural.

Tradițiile de familie sunt deseori rememorate cu drag atunci când ajungem la vârsta adultă. Cu aceste momente calde, de conectare emoțională, asociem ideea de „familie”.

De cele mai multe ori nici nu suntem conștienți de ritualurile noastre de familie. Însă ele există. De la cele simple, care au loc zilnic (de exemplu, cum își iau părinții rămas bun de la copii în fiecare zi), până la cele ocazionale (ieșitul în oraș, împodobirea bradului și desfacerea cadourilor în dimineața de Crăciun, etc).

Ritualurile de familie includ acțiuni, jocuri, nume, lucruri, gesturi etc. pe care numai membrii unei familii le cunosc și le înțeleg, pentru că doar ei știu povestea din spate. De aceea ritualurile au un caracter unic.

  1. Spațiu și timp dedicat împreună, dar și separat

Prin ceea ce faci zi de zi cu copilul, ai un impact direct și concret în viața lui. Nu e niciodata prea târziu pentru a schimba ceva și a face lucrurile altfel. Experiența de zi cu zi este cea care modelează funcționarea creierului. Atunci când experiența se schimba, se va schimba și modul în care copilul reacționează și se comportă.

Așadar, dacă vrei să schimbi modul în care copilul se comportă, e nevoie sa schimbi modul în care te raportezi și interactionezi cu copilul tău.

Timpul de calitate în familie nu trebuie să coste mult, de fapt nu e vorba de bani. Este strict de a petrece timp împreună și a vă bucura de prezența celuilalt.

Colegul nostru Florin Alexandru îți oferă câteva astfel de opțiuni în cartea scrisă împreună cu Profesorul Florian Colceag: Copilul tău este un geniu!

Copiii apreciază experiența petrecerii timpului împreună, iar cea mai simplă activitate poate rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții.

Renunțând la rutina ta și încercând ceva nou este una dintre cele mai bune modalități de a te angaja în activități distractive pe care le vei privi din nou de-a lungul anilor.

Unul din factorii majori care contribuie la apariția stresului la părinți îl reprezintă un program foarte încărcat, cu multe sarcini de îndeplinit în fiecare zi.

Alege să faci cât mai des acele lucruri care îți aduc cu adevărat bucurie și te împlinesc, ia-ți timp liber și pentru tine. Așa vei avea mai multă energie și vei avea o stare de spirit mult mai bună pentru a fi în continuare alături de copilul tău.

  1. Constructiv, nicidecum distructiv – fără reproșuri, fără „ți-am spus eu?”

Da, nu e ușor să fii părinte. E atât de obositor uneori, de-ți vine să te întinzi pe jos și să dormi ani întregi. Dar n-ar trebui să uităm că pentru copiii noștri, noi suntem primele modele și oamenii pe care îi admiră cel mai mult. 

Așa cum și pe noi ne doare când cineva ne judecă sau ne reproșează anumite lucruri, exact asta simt și ei. Cu atât mai mult cu cât le-o spunem chiar noi.

Da, sunt doar cuvinte. Dar sunt spuse de noi și auzite de ei, dar cuvintele pot ridica sau dărâma oameni. Așa că poate n-ar strica să fim un pic mai atenți. Să îi încurajăm mai mult și să îi susținem cu iubire necondiționată.

  1. Familia e sfântă

Familia reprezintă primul cadru de dezvoltare al copiilor. În cadrul acesteia dobândim primele deprinderi din această lume, cum să ne deplasăm, cum să mâncăm, comunicăm și cum să ne purtăm, deprinzand astfel „cei 7 ani de acasă”. 

Ea este primul etalon după care ne este modelată personalitatea în bine sau rău.

Putem spune că familia, deși este formată dintr-un grup mic de oameni are un rol foarte mare în viața copiilor, acela de a contura viitoarele generații pentru o mai bună dezvoltare a lumii.

Tu câte dintre aceste 10 idei le aplici în familia ta?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse