Oricine are copii știe că viața cu copii este complicată, cel puțin într-o oarecare măsură. Timpul și activitățile tale de adult nu mai sunt la fel de simple de făcut și de gestionat ca înainte.

Vestea bună este că poți găsi modalități de a simplifica aceste activități, indiferent cât de mulți copii ai.

Principalul truc este acela de a face ca familia ta să fie prioritatea ta principală și să alegi doar un număr mic de priorități din celelalte domenii, cel puțin în primii ani ai copiilor.

Dacă ai prea multe lucruri pe care îți dorești să le faci sau trebuie să le faci, viața ta va deveni complicată. Dar dacă alegi doar câteva lucruri care sunt importante pentru tine, poți elimina restul și viața ta se va simplifica foarte mult.

Ceea ce urmează este o listă care ar putea părea complicată pentru unii!  În loc să încerci să abordezi totul de pe această listă dintr-o dată, alege câteva lucruri care sunt ușor de făcut pentru tine în acest moment dar care să le pui în practică zilnic.

Iată 10 idei pentru a-ți simplifica viața de părinte:

1. Învață-ți copiii să fie independenți încă de mici

Ideea este să-ți înveți copiii să facă lucruri pentru ei înșiși, deoarece le crește stima de sine și îi face să se simtă mai capabili.

Va lua un timp ca să-i înveți să facă lucrurile singuri, și poate fi puțin frustrant la început, dar va merita efortul pentru anii următori.

Copiii își pot curăța camera, pot spăla vasele, curăța, spăla, șterge praful, spăls mașina. Cei mai în vârstă pot găti feluri de mâncare de bază și îi pot îngriji totodată pe frații lor mai mici.

2. Folosește o agenda

Cumpără-ți o agendă în care să-ți notezi tot ce ai de făcut de dimineață până seara.

3. Fă ordine regulat

Atunci când în casă este ordine și starea noastra de spirit este una mai bună decât atunci când este mare dezordine.

Copii învață totodată să fie și ei ordonați la rândul lor.

4. Obișnuiește-ți copiii cu rutine

Rutina este foarte importantă în viața copiilor. Rutinele au rolul de a transforma activităţile imprevizibile, neplăcute şi greu de controlat în activităţi previzibile, ordonate şi plăcute.

Copiii care nu dezvoltă rutine de bază de auto-îngrijire, pot întâmpina greutăți în a avea grijă de ei înșiși ca tineri adulți.

Organizarea ne permite să internalizăm obiceiurile constructive.

Citește mai multe despre beneficiile rutinei în acest articol.

5. Nu te supraaglomera

Uneori avem tendința de a ne supraaglomera, astfel încât fiecare minut din fiecare zi este planificat. Asta duce la stres și probleme.

Pentru a reduce nivelul de stres zilnic programează-ți puține evenimente sau activități în fiecare zi. Lasă-ți spațiu între evenimente, întâlniri sau activități, astfel încât ziua să decurgă mai lejer.

Începe să te pregătești mai devreme decât este necesar, ca să nu fi pe grabă. Un program mai lejer este mult mai relaxant decât unul supraaglomerat.

6. Petreceți timp de calitate în familie

Încearcă să găsești ore regulate în programul tău pentru a petrece zilnic timp de calitate împreună cu familia. Pentru unii oameni,  cina este un moment foarte bun- toată lumea se așează la cină împreună ca o familie și nu sunt planificate alte activități în acel moment.

Pentru alte persoane, în weekend sau poate doar duminica.  Putem să ne rezervăm duminica ca Ziuă în Familie și să încercăm să nu mai planificăm nimic în acea zi.

În general, weekend-urile sunt pentru familia noastră, la fel ca și seriile – toată munca se face în zilele lucrătoare, înainte de ora 17:00.

7. Concentrează-te pe a face, nu pe a cheltui

Deseori le transmitem copiilor noștri anumite convingeri despre cum trebuie să ne trăim viața, pe baza a ceea ce facem: ne place să mergem la cumpărături, să mâncăm și să mergem la filme, astfel încât copiii noștri să învețe că distracția înseamnă a cheltui bani.

Ne concentrăm foarte mare parte din timp asupra lucrurilor materiale. Un lucru foarte important pe care ar fi necesar să îl transmitem copiilor noștri este că a face lucruri, este mai important decât a cumpăra lucruri.

Încercați să faceți următoarele lucruri mai des:

  • faceți plimbări în parc
  • jucați-vă în aer liber
  • jucați-vă jocuri de societate
  • citiți, spuneți povești
  • jucați jocuri fizice
  • gătiți și faceți curat
  • mergeți la plajă sau la lac, construiți lucruri, spălați mașina

Petreceți timpul de calitate împreună, făcând lucruri care nu costă bani.

Îți recomandăm jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – care a fost conceput special pentru a te ajuta pe tine și copilul tău să identificați și recunoașteți toate tipurile de emoții și să petreceți timp de calitate împreună într-un mod foarte eficient.

10 idei pentru a-ți simplifica viața de părinte 1

8. Creați împreună tradiții

Copiii iubesc tradițiile, de la tradițiile de vacanță până la tradițiile familiale. Multor copii le place să facă împreună cu părinții prăjituri înainte de Crăciun sau să vopsească ouăle înainte de Paște.

Copiii iubesc aceste tradiții. Puteți crea, de asemenea, unele tradiții la voi acasă.  Fie că este vorba de o cină în familie, de întâlniri de familie sau  orice altceva care vă poate aduce împreună.

Chiar dacă faceți un lucru obișnuit este important ca tu părintele să-i dai o importanță deosebită. Va fi o tradiție și va fi ceva ce copiii tăi își vor aminti cu drag atunci când vor fi adulți.

9. Petrece timp cu partenerul de cuplu

Atunci când devenim părinți din cauza oboselii și a supraaglomerării uităm de partenerul de cuplu sau avem impresia că nevoile lui nu mai sunt așa importante.

Nu lăsa să se întâmple acest lucru. Este o cale sigură de a vă distanța și de a pierde acea legătură care v-a făcut să aveți o familie împreună.

Faceți lucruri împreună, doar voi doi zilnic, fie si pentru jumătate de oră.

10. Practicați cu toții recunoștința

În viața noastră de zi cu zi trebuie să ne dăm seama că nu fericirea ne face recunoscători, ci recunoștința ne face fericiți.” (Albert Clarke)

Atunci când suntem recunoscători pentru ceea ce avem deja, nu mai avem tendința să căutam fericirea în lucrurile pe care nu le avem.

Starea de recunostință nu permite emoțiilor negative să-și facă loc în sufletul nostru.

Toate gândurile pe care le nutrim, toate credinţele, emoţiile pe care le rulăm zilnic şi toate acţiunile, obişnuinţele şi comportamentele noastre de zi cu zi ne determină acea frecvenţă unică de vibraţie.

Odată transmisă în Univers, această vibrație ne va aduce înapoi circumstanţe, evenimente, persoane sau lucruri care să se afle pe aceeaşi bandă de frecvenţă cu ce am transmis noi.

Studiile arată că oamenii recunoscători au niveluri mai ridicate de emoţii pozitive, satisfacţie de viaţă, vitalitate, optimism şi niveluri mai scăzute de depresie şi stres.

Citește mai multe despre beneficiile practicării recunoștinței în acest articol.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse