Temperamentul ne influentează modul în care comunicăm cu ceilalti, cât timp vrem să petrecem cu alții sau singuri, modul în care luăm deciziile, cum reactionăm la evenimente si cum ne încărcăm cu energie.

Dacă tu ca părinte nu ești introvert, este posibil să te simți confuz atunci când vine vorba să educi un copil cu temperament introvert. Acest lucru se întâmplă deoarece nu te poți pune în pielea lui să ști ce simte.

A forta copilul să fie altfel decât este el în mod natural poate duce la dezvoltarea unui “sine fals” și la foarte multe probleme psihologice mai tarziu.

Iată 10 din greșelile pe care le fac părinții cu copiii lor introvertiți:

1. Îi umilesc intenționat

Multor părinți le place să-și tachineze copiii și să se distreze pe seama lor. Ei nu fac asta cu răutate – ei vor doar să fie amuzanți.

Din păcate, copilul introvert nu va gusta umorul în acest tip de interacțiune. Mai mult decât atât – se va supăra pe tine, ajungând să te displacă.

2. Îi forțează să socializeze

Cu toții ne dorim copii sociabili, dar să îi forțăm să vorbească atunci când ei nu doresc acest lucru, nu este o soluție care să vă aducă rezultatele dorite.

Un copil introvertit trebuie să se simtă confortabil pentru a se deschide. Dacă este împins să vorbească atunci când el nu se simte pregătit pentru asta  se va retrage complet.

3. Le cer copiilor să facă spectacol” atunci când au musafiri

Poate că fiica ta are cea mai frumoasă voce sau fiul tău spune cele mai amuzante glume. Introverții nu doresc să fie în centrul atenției și nu vor să fie puși în astfel de situații.

Evită să le ceri să facă spectacol atunci când aveți musafiri.

4. Vorbesc în locul copiilor atunci când ei refuză să vorbească

Atunci când copiilor le sunt puse întrebări și ei întârzie să răspundă sau nu vor să o facă deloc, părinții răspund în locul lor. E prea liniștit. E prea timid. El nu va răspunde că azi nu are chef, așa e de dimineață.

Oferiți-le copiilor spațiu, și aveți răbdare ca el să dorească să răspundă singur.

5. Îi supraaglomerează

Tot mai des copiii sunt supraaglomerați cu diferite activități.Așa ajung copiii să aibă tot mai puțin timp pentru se relaxa, pentru a sta pur și simplu fără să facă nimic.

Un copil introvertit are nevoie de mai mult timp fără activități. El este copleșit de stimulare prea mare și are nevoie să se reîncarce acasă.

6. Îi forteză să meargă afară și să se joace deși ei vor doar să se liniștească înăuntru

O zi în care a fost șapte ore la școală poate fi complet obositoare pentru un copil introvertit. Poate că ar vrea să vină acasă și să se odihnească singur în camera sa.

E posibil să te simți inconfortabil cu copilul tău care vrea doar să stea liniștit pe canapea sau culcat pe pat. Nu te îngrijora e ceva normal, e exact ceea ce are nevoie copilul tău după o zi lungă școală.

7. Îi forțează să fie afectuoși

Copiilor introverți le place să fie afectivi în ritmul lor. Ei te îmbrățișează și te pupă, dar numai atunci când sunt lăsați să facă acest lucru în ritmul lor. Dacă sunt forțați să fie afectuoși se retrag și devin iritați.

8. Îi forțează să discute despre sentimentele lor

Mulți dintre noi nu putem să dormim până când nu discutăm ceea ce avem pe suflet nespus. Uneori avem impresia că și copiii noștri simt același lucru.

Uneori ei simt că au nevoie să vorbească, să discute, alteori au nevoie doar să fie singuri. Dacă le lăsăm spațiu și avem răbdare vor discuta cu noi despre acel lucru atunci când ei se simt pregătiți. Poate chiar a doua zi, sau poate peste o oră, două.

9. Îi etichetează ca fiind timizi

Copiii tind să interiorizeze etichetele pe care le pun adulții, devenind convinși că nu au nicio șansă de a depăși problema („Așa sunt eu timid, deci nu am ce să fac.”).

Timiditatea poate fi depasită, cu puțin tact și multă înțelegere și răbdare din partea adulților.

10. Vorbesc despre copii lor cu alte persoane, aceștia fiind prezenți

S-ar putea să crezi că nu este mare lucru să vorbești despre lucrurile prostești, sau despre greșelile drăguțe pe care le-a făcut copilul tău, dar copilului introvertit se poate simți ridiculizat. Chiar și cele mai banale fapte despre un copil introvertit pot fi percepute ca informații personale și private pentru el.

Chiar dacă nu înțelegi de ce copiii introvertiți se supără atât de ușor atunci când vorbești despre ei cu alte persoane, respectă-le dorința, și evită să mai faci acest lucru în prezența lor!  Va conta mult pentru ei.

Vorbește-i frumos, fii înțelegător și oferă-i copilului tău afecțiune, pentru că atunci când le oferim copiilor mai multă afecţiune, ei devin mai deschiși, mai afectuoși şi mai sociabili.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes