A avea animale de companie nu este la modă, pentru că și pisicile, și cățeii, și celelalte animale de companie sunt ființe care au nevoie să fie tratate cu iubire, care necesită grijă, hrănire corespunzătoare, vizite la veterinar, deparazitări etc. Mai precis spus, animalele de companie au nevoie de timp, atenție din partea stăpânilor, de aceea nu-i doar la modă să deții un animal de companie, ci e un act prin care alegi să îngrijești și să iubești o altă ființă, să te preocupe starea sa de bine, chiar dacă asta include și niște cheltuieli în plus, care apar odată cu asumarea deciziei de a avea un animal de companie.

Dacă ne asumăm aceste responsabilități, dacă conștientizăm că animalele de companie nu sunt simple jucării pentru copiii noștri sau daruri pe care copilul le primește, dar mai departe de acest lucru nu ne mai interesează soarta animăluțului, dacă realizăm cât e de minunat ca propriul copil să crească alături de animale de companie, putem face și pasul cumpărării/adopției unui animal.

Mai ales că există numeroase beneficii ale creșterii unui copil alături de animale de companie, beneficii care nu trebuie trecute cu vederea, deoarece au legătură cu starea de bine a copilului, cu educația, cu dezvoltarea emoțională și cu fericirea acestuia.

În general,  copiii iubesc animalele în mod natural, fără să le fie impus acest lucru, tind să își dorească să le mângâie, să le hrănească, să se joace cu ele. Impulsul de a le lovi, de a le fugări provine de la părinții care le oferă copiilor un astfel de exemplu, la rândul lor lovind animalele, fugărindu-le, tratându-le necorespunzător.

10 beneficii ale creșterii unui copil alături de animale de companie 1

Așadar, iată 10 beneficii ale creșterii unui copil alături de animale de companie:

1. Un animal de companie îi ajută pe copii să învețe ce înseamnă responsabilitatea.

Da, responsabilitatea poate fi învățată cu ușurință atunci când un copil crește alături de un animal de companie. Plimbarea cățelului, hrănirea pisicii/cățelului/iepurelui etc., joaca alături de acesta, mersul cu animalul de companie la veterinar, toate acestea și nu numai pot fi acțiuni prin intermediul cărora un copil învață ce înseamnă responsabilitatea.

2. Animalele de companie ajută în ceea ce privește sentimentul de singurătate. 

Un copil care are un animal de companie se simte mai puțin singur decât un copil care nu are, pentru că, în general, copiii și animalele lor de companie ajung să facă numeroase lucruri împreună: se joacă, se plimbă, ba chiar copiii le vorbesc animalelor de companie, le alintă, le spun povești, simțind astfel că în mod constant au un prieten alături de ei.

3. Animalele de companie îi învață pe copii ce înseamnă iubirea necondiționată. 

Surprinzător sau nu, dar un animal de companie poate învăța un copil ce e iubirea necondiționată mai bine decât un părinte sau un adult o poate face. Pentru că animalele de companie, în special cățeii, dar și pisicile, simt iubire necondiționată față de stăpânii lor, se atașează, nu-și judecă stăpânii, nu îi părăsesc (mai ales în ceea ce privește atașamentul unui câine față de stăpânul lui), sunt sincere și afectuoase.

10 beneficii ale creșterii unui copil alături de animale de companie 2

4. Empatia și compasiunea pot fi învățate de la animalele de companie. 

Oare pisicii mele îi este foame? Oare cățelului meu îi este frică de fulgere? Oare vrea să fie plimbat? Oare pisica mea vrea să fie alintată acum, are nevoie de iubire? Când le este frică, cățeii și pisicile au nevoie de iubire? Răspunsurile acestor întrebări le pot afla copiii îngrijind și iubind un animal de companie, o cale simplă și eficientă prin care cu siguranță devin empatici, întrucât vor învăța să țină cont și de stările și sentimentele necuvântătoarelor și să aibă grijă de bunăstarea lor.

5. Copiii cu animale de companie petrec mai mult timp pe-afară.

Atunci când un copil are un cățel drept animal de companie, e nevoit să iasă cu el afară și să-l plimbe, să se joace cu el în parc. Astfel, va petrece mai mult timp afară, în natură, iar joaca în natură alături de animalul de companie e o metodă distractivă și sănătoasă de a petrece timpul.

6. Animalele de companie le oferă copiilor lecții despre răbdare și control. 

Nu întotdeauna animalele de companie au cel mai drăguț comportament, se întâmplă să zgârie, să latre prea mult, să fie agitate, să facă dezordine în casă, să strice anumite lucruri, să fie prea entuziasmate. De aceea, sunt o lecție importantă pentru copii, pentru că, prin intermediul lor, aceștia pot învăța cum să fie răbdători, cum să nu se enerveze pentru că au fost zgâriați sau le-a fost distrus un obiect personal. De asemenea, copiii pot învăța cum să aibă un ton ferm atunci când animalele de companie au un comportament nepotrivit, înlocuind astfel comportamente precum a țipa sau a lovi.

7. Actul de a dărui necondiționat, de a fi generos poate fi învățat prin intermediul animalelor de companie. 

Având un animal de companie, un copil va dărui hrană, apă, jucării acestuia fără a fi rugat în mod direct de către pisică/cățel etc. Astfel, copilul va ști să dăruiască necondiționat, fără să i se ceară, fără să fie forțat să ofere, ba chiar va ști să găsească bucurie în dorința de a dărui și în fericirea pe care o arată animalul de companie atunci când primește.

10 beneficii ale creșterii unui copil alături de animale de companie 3

8. Animalele de companie au un rol terapeutic și reduc stresul și anxietatea. 

Anumite studii au arătat că animalele de companie pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea stresului și a anxietății, oferind astfel o stare de bine, de siguranță. De asemenea, e recomandat ca un copil care suferă de autism să crească alături de animale de companie, întrucât cu acestea ei pot relaționa imediat și le simt ca fiind ființe ce oferă iubire necondiționată.

9. Contrar așteptărilor, animalele de companie reduc alergiile. 

Cercetările arată că acei copii care cresc alături de animale de companie tind să aibă un sistem imunitar mai bine dezvoltat, astfel încât sunt mai feriți de alergii și de astm. Prin studiul făcut de psihologul June McNicholas al Universității din Warwick și de compania de medicamente Novartis Animal Health, aceștia au descoperit, testând saliva a 138 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani pentru detectarea anticorpilor IgA (un anticorp găsit în sistemul imunitar pentru combaterea infecțiilor), că acei copii care dețin animale de companie au reușit să se ferească de infecții mai bine decât copiii care nu au animale de companie.

10. Copiii care cresc alături de animale de companie tind să aibă mai multă încredere în ei înșiși. 

Copiii se comportă cu animalele de companie ca și cum s-ar comporta cu prietenii sau cu alte ființe umane: le vorbesc, se joacă cu ele, le alintă, se supără pe ele. Ei fac aceste lucruri pentru că nu le este teamă să fie judecați, totul este natural, astfel încât își exprimă cele mai profunde emoții într-un mod în care nu există nicio teamă, nicio frică de judecată, acest lucru contribuind la creșterea încrederii în sine a copilului.

Desigur că animalele de companie reprezintă o mare responsabilitate și au nevoie de hrană, de îngrijire, de timp, dar sunt și niște necuvântătoare care ne pot oferi nouă și copiilor noștri veridice lecții despre iubire necondiționată, despre atașament, despre compasiune și grijă. De asemenea, vă încurajăm mai ales să adoptați animale de companie, animale părăsite care au nevoie de hrană, de grijă și de iubire.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes